"Co zrobić, aby zdrowa wieś produkowała zdrową żywność?"
Kiedyś ludzie martwili się o to, aby mieć co włożyć do garnka. Dziś to nie problem, martwią się co jedzą czy jest to zdrowe czy ekologiczne czy naturalnie wyhodowane? I tu powstaje pytanie - gdzie są do tego warunki? Miasta powszechnie uważane są za skażone, jednak wieś również podlega zanieczyszczeniom środowiska, gdyż Polskie rolnictwo również je produkuje.
Zanieczyszczenia spowodowane przez rolnictwo:
- sztuczne nawozy
- azotany
- pestycydy
- wiele innych
Niestety bardzo ciężko jest się ich pozbyć od razu. Raz użyte zostają w środowisku na wiele wiele lat - czy to w glebie czy w wodzie
Rolnictwo ekologiczne jest kolejnym niebywale ważnym czynnikiem dla naszego środowiska:
- nie powoduje skażeń
- żywność jest wysokiej jakości
- nie tylko żywi, ale i leczy
Zasadą rolnictwa ekologicznego jest produkować możliwie najwięcej, ale w zgodzie z przyrodą, respektując jej prawa. Wszystkie zasady rolnictwa powinny być stosowane, w mniejszej lub większej skali, we własnych ogródkach czy działkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz